50plus.se

Svenskasv
  • Svenska

Skaffa en hund och få motion på köpet

Ett mycket bra sätt att skaffa sig motion på, är att skaffa hund. Här går det inte att smita från ett motionspass bara för att vädret inte är det bästa. I alla väder måste du ut, flera gånger om dagen dessutom.

Vilken hund passar mig bäst? Vilken ras, tik eller hane, valp eller vuxen, stor eller liten, lång- eller korthårig – ska jag välja? Det är mycket att fundera över. Fråga vänner som har hund, kontakta Svenska Kennelklubben eller få tips genom internet. På internet finns dessutom frågeformulär som du kan fylla i. Programmet föreslår sedan vilken hundtyp som skulle kunna passa dig. Fast ta det hela med en nypa salt!

Innan du skaffar hund, tänk igenom noga vilken typ av hund du behöver. Följande kan vara till hjälp:

Valp eller en vuxen hund?

Vill du slippa gå ut med din valp var och varannan timme de första tre – sex månaderna, för att den inte är rumsren, så är det förmodligen bättre att skaffa en unghund eller vuxen hund.

Långa eller korta promenader?

Om det bara är för att komma ut och få lite frisk luft, så passar det säkert bra med en liten hund. Men om det är motion du vill ha, så är en medelstor eller stor hund att föredra. Kom dock ihåg att medelstora och stora hundar kan vara ordentligt starka och kan dra hårt i kopplet. Hundkurser, agility etc

Du kanske inte bara vill ha din hund för promenader, utan även för andra aktiviteter som agility, jakt, lydnad, spårning etc. Tänk igenom noga hur du vill ha det och välj hund efter det.

Viken ras ska man välja?

Varje hundras hade från början ett speciellt ändamål – jaga, vakta, valla etc. En border collier kräver otroligt stort engagemang av sin husse/matte. Det är viktigt att veta att de hundar som tagits fram för en krävande arbetsuppgift, fortfarande idag behöver mycket aktiviteter för att må bra. Annars kan det bli möbler, bilar, skor etc som råkar illa ut.

Via Svenska Kennelklubben kan du få kontakt med uppfödare som kan svara på dina frågor om de olika raserna. På internet finns det mängder med artiklar om olika raser och deras minus- och plusegenskaper.

Det finns raser som är svårare än andra, och är det din första hund, så bör du tänka efter mer än en gång innan du bestämmer dig för en ”krävande” hund.

Uppfostra din hund så att den lär sig de grundläggande kommandona. Alla hundar behöver ha vanligt ”hundvett”. ”Hit”, ”stanna”, ”sitt” etc är kommandon som en hund måste förstå. Träning tillsammans med din hund, bygger upp er relation. Har du skaffat en valp, så brukar en valpkurs ingå i ”paketet”. Länktips! På Svenska Kennelklubben finns med tips om vad man ska tänka på innan man skaffar hund.
Totalrush
USA, Atlantic City
Snglemum
USA, Villa Rica
victorialawson77
USA, Montgomery
berrycat67
USA, Cameron
niki_edwards1
USA, Scottsdale
Meera007
USA, Las Vegas
ImhappyunlessImbored
USA, Fort Worth
maria
maria 40
USA, Chicago
ms.toi70
USA, Fort Worth