50plus.se

Svenskasv
  • Svenska

När ens barn gifter sig

När dina barn blir äldre kommer även de så småningom att stadga sig och eventuellt även att gifta sig. Ett giftermål är ofta ganska kostsamt samt kräva mycket tid och ibland kan därför du förväntas hjälpa till. Det finns självklart traditioner, men idag är det inte alls ovanligt att man löser det på andra sätt.

Bröllop förr

Förr i tiden så var det vanliga och traditionella att föräldrarna till bruden tog hand om det ekonomiska vid ett bröllop. Det beror troligen på att bruden vid den tiden ofta gifte sig när hon var mellan 18 och 20 år och därmed innan hon hade någon chans till att ha egen inkomst. Att tänka på är också att kvinnor på den tiden inte alltid jobbade överhuvudtaget, då många var hemma och tog hand om familjen. För föräldrarna i brudens familj var betalningen av giftermålet det sista ekonomiska stödet man gav sin eller sina döttrar.

Hur ser det ut nu?

Idag sker ofta bröllop senare i livet, ofta har bruden hunnit passera 20 års ålder och i många fall har både hon och hennes blivande make hunnit utbilda sig och skaffat en karriär och eget kapital. Det är inte heller helt ovanligt att de ha större inkomster än sina föräldrar efter som de till exempel kanske jobbar mer. Därför är det idag inte alls ovanligt att brudparet som ska gifta sig själva finansierar sitt eget bröllop. Men det händer också att man delar upp det i tre delar, där paret står för en del och brudens föräldrar och makens föräldrar för en varsin del.

Dock är det sällan brudpar kräver ekonomiskt stöd av sina föräldrar eftersom det idag inte längre hör till traditionen. Istället brukar man i de allra flesta fall som förälder få hjälpa till med sysslor och inte ekonomi, men det är här viktigt att ni från er sida är villiga att hjälpa till och kanske erbjuder er att göra det, då brudparet kanske inte vill besvära er även om de faktiskt behöver er hjälp. Ett bra sätt att hjälpa till är att erbjuda sig att till exempel sköta dukningen eller hjälpa till med maten och förberedelserna.

Arbetsuppgifter är vanligt

Ni som föräldrar får dock inte bara förpassa er till att gör sysslor, då ni också måste komma ihåg er roll under vigseln och å bröllopsmottagningen. Det är trots allt ert barn som gifter sig och troligen kommer mycket släkt och vänner till familjen att delta. Eftersom brudparet inte kan ta sig tid för alla gäster om bröllopet är stort är det även en roll för er att se till att gästerna är nöjda och belåtna. Det är viktigt att tala igenom vem som ska göra vad under bröllopet och vem som ska stå för vad, så att inga missförstånd sker.

Länktips! På Bröllopssidan får man tips om hur man planerar bröllop på bästa sätt.
blh1990
blh1990 68
USA, Amarillo, Randall
Mathapitse
USA, Simi Valley
Totalrush
USA, Atlantic City
portia12
USA, Penn Yan
singlemom7474
USA, Bristol, Washington
friendgal
USA, Houston
Burberrys Upton Girl
USA, Louisville
mar.cart
USA, Coppell
ms aj
ms aj 45
USA, Milwaukee