50plus.se

Svenskasv
  • Svenska

Paddla kanot i svenska vattendrag

Tjusningen med att paddla kanot är att det är tyst, avstressande och så nära naturen det bara går att komma. Sverige med sina vackra och lättillgängliga vattenvägar, är perfekt för paddling. Här väntar miltals av sköna upplevelser i en avstressande orörd natur. Har du aldrig paddlat kanot förut, kan det vara bra att gå en kurs, för att få in tekniken (paddla framåt, styra, stanna, backa,hålla balansen och kapsejsa), lära sig kanotvett, säkerhet etc.

Vad finns det för kanoter?

Kajak och kanadensare är de vanligaste kanoterna. Kajaken drivs med en dubbelpaddel och är däckad för att klara vågor och vindar. Kanadensaren drivs med enkelpaddel och är öppen och högre än kajaken och passar därför bättre för lugnare vatten.

Kanotleder

Runt om i Sverige finns iordningställda kanotleder. På kartor kan man se hur man tar sig fram, var rast- och tältplatserna finns, vad man ska se upp med (dammar, strida åar etc), om man behöver kanotvagn (ibland tar plötsligt vattnet slut och man behöver transportera kanoten på land till nästa vattendrag). Ett tips: Plasta in kartan/sjökortet. Kompass behövs vid havspaddling. Använd alltid flytväst och packa alltid med ett vattentätt ombyte (ifall du kapsejsar). Tack vare den fantastiska Allemansrätten har vi möjlighet att ta oss fram nästan överallt längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Tänk på att vi är gäster i naturen och måste visa hänsyn till både djur och växter. Ha en skön tur och upplev samspelet mellan dig och vår vackra natur! Länktips! Hos Svenska Kanotförbundet hittar du kanotleder, uthyrare och mycket mera. Besök deras hemsida här: www.kanot.com